Бiблiотека  Хотiвського академічного ліцею
імені Левка Лук'яненка
  

Адреса: 08171, Київська обл, Обухівський р-н,
с. Хотів, пл.Паширова,1                       
E-mail:  bibl-hotivnvk@ukr.net                              





Меню сайту

Категорії розділу

Оголошення [22]
Знаменні дати [121]
Масова робота [15]
Всеукраїнський місячник бібліотек [9]
Тиждень дитячого читання [1]
Акції [1]
Виставки [38]
Проекти [6]
Віртуальні подорожі [2]
Замовлення підручників [4]
Вчителям [26]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 16 » 16.02 - 135 років від дня народження Василя Короліва-Старого (1879-1941)
11:13
16.02 - 135 років від дня народження Василя Короліва-Старого (1879-1941)

Василь Королів-Старий 

народився в с. Ладан Прилуцького повіту на Полтавщині 4 лютого 1879 р. Навчався в Полтавській духовній семінарії, продовжив освіту в Харківському ветеринарному інституті. Працював ветеринарним лікарем, видав популярний посібник з ветеринарії. 

 

Брав участь в революційному і українському національному русі. В 1906 році був заарештований і ув’язнений. Звільнившись, зайнявся журналістикою, став активним дописувачем українських газет "Рада”, "Хлібороб”, "Засів”. Після Жовтневої революції працює на редакторській роботі в київському видавництві "Час”, а також редагує журнал "Книгар”.

 

В 1919 році В.Королів-Старий назавжди виїхав з України. Разом зі своєю дружиною – українською письменницею Наталеною Королевою – він оселився в Чехословаччині, де багато років викладає в Українській сільськогосподарській академії в Подебрадах, водночас не покидаючи літературної творчості.

 

Один з найвизначніших творів В.Короліва-Старого – роман "Чмелик”, досі ще не виданий на Україні. Роман ще має підзаголовок "Навколо світу”, і розповідає про долю юнака з Полтавщини, який змушений покинути рідну землю, блукати по світу, зазнаючи поневірянь скитальця. І хоча сяк-так владнав він своє життя в Австралії, туга за батьківщиною не полишає його. Врешті герой книги повертається на Україну.

 

Також привертає увагу збірка казок "Нечиста сила”, побудована на фольклорному матеріалі. Збірка побудована в незвичному ключі – ніби на міжнародному конгресі, що відбувся в ніч на Івана Купала на Лисій горі під Києвом, казкові персонажі вирішили розповісти людям правду про себе, щоб якоюсь мірою розвіяти свою погану славу. І в цьому їм зголосився допомогти український журналіст...

 

Твори:

Роман "Чмелик” (Прага, 1920)

Збірка казок "Нечиста сила” (Київ – Каліш /Польща/, 1923)

П’єса-казка "Русалка-жаба” (Львів, 1923)

Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 471 | Додав: admin | Теги: бібліотека хотівського НВК, Королів-Старий | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Завітайте до нашої бібліотеки!
Ми знаходимося тут:



Архів записів
Форма входу


Copyright MyCorp © 2024