Бiблiотека  Хотiвського академічного ліцею
імені Левка Лук'яненка
  

Адреса: 08171, Київська обл, Обухівський р-н,
с. Хотів, пл.Паширова,1                       
E-mail:  bibl-hotivnvk@ukr.net                              





Меню сайту

Категорії розділу

Оголошення [22]
Знаменні дати [121]
Масова робота [15]
Всеукраїнський місячник бібліотек [9]
Тиждень дитячого читання [1]
Акції [1]
Виставки [38]
Проекти [6]
Віртуальні подорожі [2]
Замовлення підручників [4]
Вчителям [26]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Вересень » 1 » 80 років від дня народження Миколи Сергійовича Сядристого (1937), українського майстра мікромініатюри
08:25
80 років від дня народження Миколи Сергійовича Сядристого (1937), українського майстра мікромініатюри

Микола Сергійович Сядристий

Творчість цього майстра затвердила у світі появу нового слова – "мікромініатюра", якого раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках.

Відомий майстер мікромініатюр Микола Сергійович Сядристий народився 1937 року в селі Колісниківка на Харківщині. Учився в Харківському художньому училищі.

Закінчив Харківський сільськогосподарський інститут імені В.В.Докучаєва.

З 1960 по 1967 рік працював агрономом на Закарпатті, а з 1967 по 1974 рік – інженером в інституті системи Академії Наук України.
Майстер спорту СРСР, абсолютний чемпіон України з підводного спорту.

Людина різнобічних інтересів, М.Сядристий створенням мікромініатюр займається понад 40 років. Всі мініатюри виконує тільки вручну, за своєю неповторною для кожної роботи технологією.

Автор книг: "Чи важко підкувати блоху?" і "Таємниці мікротехніки". Остання книга витримала декілька видань і як бестселер на Всесоюзному конкурсі (1970 р.) на кращу науково- популярну книгу одержала Першу премію. Художник удостоєний звання "Заслужений майстер народної творчості України".

Творчість цього майстра затвердила у світі появу нового слова – "мікромініатюра", якого раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках.
Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти, залишаючи незабутнє враження серед глядачів різних країн світу. Найбільш повно його твори представлені в Московському політехнічному музеї, на постійній виставці мікромініатюр в Києво-Печерському заповіднику і в Музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра.

Художні і технічні мікромініатюри Миколи Сядристого розширюють уявлення про людські можливості, співзвучні нашому часові, коли людина в багатьох галузях науки і техніки заглиблюється в мікрокосмос.

На протязі багатьох років Сядристий досліджує історію тоталітарних режимів: фашизму, комунізму, нацизму. Документально підтверджена виставка про комуністичний терор в двадцятому столітті, яка підготовлена Сядристим на базі зібраних документів, демонструвалася в 20 обласних центрах України, а також в Угорщині та Греції.

Микола Сядристий є також автором текстовок на Меморіалі пам`яти жертв голодоморів в Україні (м.Київ, вул. Івана Мазепи, 15а).
Музей мініатюри Миколи Сядристого

Музей мініатюри автора Миколи Сядристого знаходиться в Києві на території Києво-Печерської Лаври. Музейна експозиція включає в себе роботи лише одного майстра, талант якого просто унікальний. Особливість його творчості полягає в тому, що всі свої твори він виконує вручну, згідно особливості технології для виконання кожного виду робіт. Лише в цьому музеї відвідувачі можуть подивитися унікальні творіння, що захоплюють всіх своїми розмірами і точністю виконання.

Експонати Музею мініатюри розширюють звичайні уявлення про межі можливостей людини. Вони вражають не тільки своїми розмірами і красою, а й талантом автора в області інженерії. Наприклад, Микола Сядристий є автором самого крихітного у світі працюючого електромотора, розмір якого становить 1 / 20 мм 3, що в порівнянні з розмірами макового зернятка менше майже в 20 разів.
Майже кожна з представлених у музеї мініатюра є унікальною і неповторною. Серед них Роза в волосі - мікромініатюра, що представляє собою волосся, по довжині якого просвердлено порожнину і відполірована до прозорості, а всередині нього поміщена гілочка троянди, товщиною 0,05 мм.

Заслуговує на увагу і вушко голки, всередину якого автор зумів помістити цілий караван верблюдів золотих.
Цікавим експонатом є і скляна пелюстка хризантеми розміром 2х5 мм, на якій акуратно вигравіруваний фрагмент полонезу Огінського.
Фантазії автора немає кордонів: на крихітному шматочку вишневої кісточки розміром 3х4 мм він зобразив чудовий портрет-барельєф знаменитої балерини Майї Плісецької.

Макет вітряка Сядристий зміг вмістити на половинці макового зернятка. Макет включає в себе 203 деталі із золота. Всі перераховані експонати є лише крихітною частиною тих дивовижних експонатів, які відвідувачі можуть побачити в Музеї мініатюри, розташованому в столиці.

На запитання відвідувачів, які знання і здібності необхідні для виконання таких тонких робіт, автор мініатюр відповідає так:
"Потрібно мати деякі знання і досвід у створенні малюнка, а також в композиції і пластиці. Необхідно чітко знати властивості застосовуваних у роботі матеріалів і добре володіти своїм тілом, щоб виконувати найтонші рухи рукою, яка тримає інструмент".

Експогнати музею:

Фрегат довжиною 3,5 мм, товщина оснастки 0,003 мм. Модель складається з 337 деталей

Макет пивного заводу виготовлений із золота і платини. Складається із 137 частин: розміщено на половинці зернини ячменю.

Дівчинка з парасолькою на носі комара

Найменша в світі шахівниця розміщена на голівці шпильки

Караван золотих верблюдів у вушці голки

"Кобзар" Т.Г.Шевченка - найменша в світі книга

Золотий макет одного з діючих вітряків, який знаходиться в Інтернаціональному музеї вітряків в м. Гіфгорні (Німеччина)

Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 540 | Додав: admin | Теги: Біографія, Микола Сергійович Сядристий | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Завітайте до нашої бібліотеки!
Ми знаходимося тут:



Архів записів
Форма входу


Copyright MyCorp © 2024