Бiблiотека  Хотiвського академічного ліцею
імені Левка Лук'яненка
  

Адреса: 08171, Київська обл, Обухівський р-н,
с. Хотів, пл.Паширова,1                       
E-mail:  bibl-hotivnvk@ukr.net                              





Меню сайту

Категорії розділу

Оголошення [22]
Знаменні дати [121]
Масова робота [15]
Всеукраїнський місячник бібліотек [9]
Тиждень дитячого читання [1]
Акції [1]
Виставки [38]
Проекти [6]
Віртуальні подорожі [2]
Замовлення підручників [4]
Вчителям [26]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 17 » 17 березня - 105 років від дня народження Олекси Десняка (1909-1942), українського письменника
10:16
17 березня - 105 років від дня народження Олекси Десняка (1909-1942), українського письменника

Олекса Десняк

   Олекса Десняк (Олексій Ігнатович Руденко) народився 17 березня 1909 року в селі Бондарівка на Чернігівщині. Навчався в Макошинській семінарії, Борзнянському технікумі, історико-економісному відділі Чернігівського інституту соціального виховання (1928-1931). Почав друкуватися 1928 року. У 1930-тих працював у редакції чернігівської обласної газети „Більшовик". Після приєднання до СРСР Західної України був головою Львівської філії Спілки письменників України та редактором журналу „Література і мистецтво". З перших днів війни Десняк перебував на фронті. Працював у редакції газети „Боевая красноармейская".

  Серед творів довоєнного періоду найвідоміші — "Любов діда Андрія", "Косарі", "Мовчазне змагання".

   Історико-революційна тема — одна з основних у творчості О. Десняка (повісті "Микола Чечет", "Незвичайний пасажир", "Арка"). Письменник відгукувався на всі події суспільного життя (оповідання "Лаковані черевики", "Загата", "Вітер з півдня", "Молодий колега" та ін.).

   Помітним явищем у літературному процесі України 30-х років став роман О. Десняка "Десну перейшли батальйони" (1937), в якому письменник відтворив події громадянської війни в Україні.

   Повість "Полк Тимофія Черняка" (1938) — продовження роману "Десну перейшли батальйони".

   Важливе місце у творчості О. Десняка посідала сільська тематика. У романі "Удай-ріка" (1938) розповідається про трудовий подвиг людей, які відбудовували села після громадянської війни, голоду і розрухи.

   У новелі "Крила Агарі" письменник звертається до теми життя і творчості Т. Шевченка. Світова роль жінки висвітлена в оповіданні "Матері", життя студентської молоді — у повісті "Високе" (1939).

   Напередодні Великої Вітчизняної війни написав низку творів про трудівників села. У повісті "Тургайський сокіл" (1940) змальовано образ легендарного казахського батира Амангельди, боротьбу казахів за свою незалежність.

   Досліджуючи життя і творчість І. Франка, написав оповідання "Хлопський кандидат" та "Біль серця", в яких розкрив нові сторінки життя великого письменника.

   Загинув 25 травня 1942 року на Харківщині під час німецького бомбардування. 

Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 418 | Додав: admin | Теги: бібліотека хотівського НВК, Олекса Десняк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Завітайте до нашої бібліотеки!
Ми знаходимося тут:



Архів записів
Форма входу


Copyright MyCorp © 2024