Бiблiотека  Хотiвського академічного ліцею
імені Левка Лук'яненка
  

Адреса: 08171, Київська обл, Обухівський р-н,
с. Хотів, пл.Паширова,1                       
E-mail:  bibl-hotivnvk@ukr.net                              





Меню сайту

Категорії розділу

Оголошення [22]
Знаменні дати [121]
Масова робота [15]
Всеукраїнський місячник бібліотек [9]
Тиждень дитячого читання [1]
Акції [1]
Виставки [38]
Проекти [6]
Віртуальні подорожі [2]
Замовлення підручників [4]
Вчителям [26]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Квітень » 1 » 2019 - рік Китаю в Україні
09:31
2019 - рік Китаю в Україні

2019 рік оголошено Роком Китаю в Україні.

 
Україна і Китай відзначають 25 років встановлення дипломатичних відносин і виходять на новий, стратегічний рівень взаємодії.

4 січня Україна і Китай відзначили 25 років встановлення дипломатичних відносин. Країна Східної Азії зробила величезний внесок у розвиток світового мистецтва, науки та культури. Вона одна з найбільших країн-інвесторів світу. Тому 2019 рік Китаю – зрозумілий і символічний жест України. Взаємодія України і Китаю виходить на якісно новий рівень, який передбачає реалізацію та відкриття безлічі можливостей для поглиблення співпраці, реалізації спільних проектів та ініціатив.

Протягом віків Китай здавався далеким, зачиненим царством з дивовижними законами, але наразі двері в китайський світ відчинилися і країна привертає до себе все більше і більше уваги.

Китай – це велика стародавня країна, цілий світ, котрий можна поставити в паралель лише зі світом давнього Риму; це одна з найголовніших гілок людської цивілізації, котра дала гуманістичну філософію, неперевершений живопис, велику поезію.

Самоназва Китаю – Чжунго (Серединне царство), – це ім’я, котрим китайці до сьогодні  називають свою країну,  і воно зумовлює долю держави.

Велич Китаю прослідковується у всьому: у висоті хмарочосів і гір, в кількості людей і цікавих місць, в бажанні перевершити всіх і все. Саме це допомогло йому стати лідером з  виробництва промислових і побутових товарів та електроніки.

Офіційна назва країни – Китайська Народна Республіка, КНР (People’s Republic of China). Розміщений Китай у східній частині євразійського материка на західному узбережжі Тихого океану. Це третя за величиною країна світу (площа її території складає 9,6 млн квадратних кілометрів) та перша за кількістю населення (1,375 млрд чол.).

Населення Китаю складає приблизно 22% всього населення Землі. Китай – багатонаціональна країна, в її складі нараховують 56 етнічних народностей. Найбільш чисельні серед національних меншин – монголи, тібетці і уйгури.

Державна мова – китайська. Столиця – місто Пекін. КНР має особливий адміністративний район Сянган (Гонконг), Аомень (Макао). У Східно-Китайському морі знаходиться острів Тайвань, котрий Китай вважає 23-ю провінцією. Китай межує з 14-ма країнами світу. Кордон материкової частини Китаю досягає більше ніж 20 тис. км, а загальна протяжність берегового кордону – 18 тис. км.

Економічний потенціал Китаю дуже великий: за обсягом ВНП країна займає друге місце у світі після США. Він є членом 677 міжнародних організацій, у тому числі ООН (з 1971 р.).

Природа Китаю відрізняється значною різноманітністю. Китай охоплює майже всі рослинні пояси північної півкулі від південних джунглів до північної тайги. Однією з головних характеристик ландшафту країни є горбистість.

Гори і плато складають 65% території Китаю. Найвища точка Китаю і світу – гора Джомолунгма (8 848 м) – знаходиться на Тібетському нагір’ї.

Країна також володіє найбагатшою у світі фауною, серед якої значна кількість рідкісних і цінних порід тварин.

Китай має довгу і майже неперервну цивілізаційну історію та одну з найстаріших і найскладніших систем письма. Він є батьківщиною багатьох технічних винаходів, які змінили долю людства: папір, компас, порох, друкарство.

У китайської нації з давніх часів існують прекрасні традиції культурного взаємообміну з іншими країнами та народами. Китайська культура вбирає в себе найкраще з інших культур, збагачуючи свій зміст. Сьогодні, коли Китай став більш відкритим для всього світу, безперестанку шириться культурний обмін, примножуються і підсилюються зв’язки з іншими народами. «Держава чемності» і велика сім’я 56 національностей широко розчинила двері, зустрічає друзів зі всіх кінців світу. Людські контакти, забарвлені народними традиціями, являють собою одну з найзахоплюючих сторін епохи «Миру і розвитку».

 

Цікаві факти про Китай 

1. Китай є другою за розмірами (9 597 000 км. кв.) країною у світі, де проживає більш як 1,38 млрд. осіб. 

2. Щорічно у Китаї використовують до 45 млрд. паличок для їжі, які виготовляють з дерева, металу, слонової кістки, пластику. 

3. Китай є найбільшим у світі експортером і другим за величиною імпортером товарів. 

4. Кожна четверта річ у світі виготовлена в КНР. 

5. Біля 35 млн. сільських жителів живуть у печерах, багато цих будинків передаються у спадок, а у випадку продажу ціна печери може сягати до 45 тис. доларів. 

6. Китай розташований у п’яти часових поясах. 

7. Національним видом спорту у Китаї є настільний теніс. 

8. У давньому Китаї в якості тортур, по відношенню до знатних мешканців, використовували лоскотання. Такий спосіб був дуже поширеним, оскільки від нього не лишалися сліди на тілі. 

9. За прогнозами до 2020 року в Китаї від 30 до 40 млн. чоловіків залишаться без дружин, тому що вже зараз на 100 жінок припадає 106 чоловіків. 

10. Кожних п’ять років в Китаї будують нові хмарочоси. На даний час найвища будівля в країні – Шанхайська башта (висота 632 м). 

11. В Китаї є декілька сотень таборів для інтернет – залежних підлітків. 

12. Китай – єдина у світі країна, в якій заходиться чотири мегаполіси з населенням понад 10 млн. осіб. Це Шанхай (24,15 млн чоловік), Пекін (21,52 млн. чоловік), Гуанчжоу (13,08 млн. чоловік), Шеньчжень(10,47 млн.чоловік). 

13. У Китаї всього 7 % віруючих, що робить країну однією з найменш релігійних у світі. 

14. Велика Китайська Стіна - найдовша штучна споруда у світі, яка будувалася біля двох тисячоліть і має довжину 8 851 км. 800 м. У писемності Китаю існує біля 100 тис. ієрогліфів і немає пунктуації

Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 399 | Додав: admin | Теги: дракон, мін, Піднебесна, династія Цін, Китай, Шовковий шлях, панда, Конфуцій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Завітайте до нашої бібліотеки!
Ми знаходимося тут:



Архів записів
Форма входу


Copyright MyCorp © 2024