Бiблiотека  Хотiвського академічного ліцею
імені Левка Лук'яненка
  

Адреса: 08171, Київська обл, Обухівський р-н,
с. Хотів, пл.Паширова,1                       
E-mail:  bibl-hotivnvk@ukr.net                              





Меню сайту

Категорії розділу

Оголошення [22]
Знаменні дати [121]
Масова робота [15]
Всеукраїнський місячник бібліотек [9]
Тиждень дитячого читання [1]
Акції [1]
Виставки [38]
Проекти [6]
Віртуальні подорожі [2]
Замовлення підручників [4]
Вчителям [26]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 25 » Пабло Пікассо
18:22
Пабло Пікассо

Пабло Пікассо

Пабло Пікассо — іспанський художник, скульптор, графік, театральний художник, кераміст і дизайнер. Основоположник кубізму.

Пабло Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в Малазі, Іспанія. У 1895 він переїхав разом з його родиною в Барселону. Пабло провів рік, навчаючись у школі витончених мистецтв Ла-Лонха і виграв золоту медаль за його велике академічне полотно «Наука і Благодійність», яке зараз знаходитися в музеї Пабло Пікассо, в Барселоні. Потім, коли йому було 16 років, він навчався в Королівській Академії образотворчих мистецтв Сан-Фернандо. Через кілька місяців Пікассо відкрив свою першу студію в Барселоні.

Пікассо провів чотири роки з 1900-го між Парижем і Барселоною. Він малював картини богемного життя в Парижі, і був дуже вражений роботами Дега і Тулуз-Лотрека. Його «Синя Кімната», написана в 1901, є найкращим прикладом цього. В даний час вона експонується в колекції Філліпс у Вашингтоні. Різні відтінки синього кольору домінують в його досить меланхолійних картинах з 1901 по 1904, тому цей період в його біографії називають «Блакитним».

Пікассо остаточно оселився в Парижі, в 1904 році. З цього часу картини Пабло стали щедрішими, блакитний колір змінився на рожевий. Цей «Рожевий Період» тривав близько року і картини, які малював Пікассо в цей період були в основному присвячені темі цирку. «Сімейство комедіантів», створене в 1905 році, експонується в Національній Галереї у Вашингтоні. Це перша з багатьох картин, де Пікассо використовував фігуру арлекіна, щоб показати своє альтер-его. Пабло почав привертати увагу впливових людей, написав безліч портретів. Портрет Гертруди Стайн, американської письменниці, зараз висить в музеї Метрополітен в Нью-Йорку.

У 1906 році роботи Пабло Пікассо були під сильним впливом грецької, піренейського і африканського мистецтва, почався його Період Кубізму. Це видно в його полотні «Les Demoiselles dAvignon», який зараз експонується в Музеї Сучасного Мистецтва в Нью-Йорку. Картина містить перекручені фігури тіл, які ніби складаються з частин, відмінні від природної форми тіла, що типово для Кубізму. Пікассо намалював безліч картин, включаючи «Портрет Даніела-Генрі Кавейлера», який зараз на виставці в Інституті мистецтв у Чикаго. Кубізм Пікассо прийняв інший образ, коли він почав працювати з колажами з папером і одягом. Його перший колаж «Still Life with Chair Caning» перебуває в Музеї Пікассо, в Парижі. Так само він справив ряд малюнків олівцем, включаючи «Портрет Амбруаза Воллара», який зараз знаходитися в музеї Метрополітен в Нью-Йорку.

Пабло Пікасоо також зробив своєрідну революцію в скульптурі, створюючи частини з повсякденних матеріалів. Наприклад, «Гітара» зроблена з картону та паперу, вона зараз експонується в Музеї Пікассо, в Парижі. Інші скульптори почали наслідувати Пабло, цю техніку назвали конструктивізм.

Особисте життя Пікассо дуже сильно впливало на його творчість. Він написав реалістичний портрет своєї першої дружини в ранні роки, 1917. Після того як шлюб розпався, Пікассо став малювати  похмурі, сюрреалістичні образи в середині 1920-х років. Пабло знову закохався на початку 1930-х і його картини знову стали більш яскравими. Але його найважливіша робота, «Герніка», була більш похмурою, так як вона писалася під впливом громадянської війни в Іспанії. Зараз вона перебуває в Центрі мистецтв Королеви Софії, в Мадриді.

У 80 років Пікассо одружується на Жаклін Рок, яка стала його останньою музою і доглядала за ним аж до самої смерті. Пабло Пікассо помер 8 квітня 1973, прожив 92 роки і створив більш 80000 робіт. За експертними оцінками, Пікассо — самий «дорогий» художник у світі.

Відомі картини Пікассо:

«Перше причастя» (La première communion) (1896)

«Любителька абсенту» (La buveuse d’absinthe) (1901)

«Арлекін і його подружка» (Arlequin et son compagnon) (1901)

«Дві сестри» (Les deux soeurs) (1902)

«Життя» (La Vie) (1903)

«Трагедія» (La Tragédie) (1903)

«Сім’я комедіантів» (La famille de saltimbanques) (1905)

«Дівчинка на кулі» (Acrobate a la boule) (1905)

«Портрет Гертруди Стайн» (Portrait de Gertrude Stein) (1905-11906)

«Авіньйонський дівиці» (Les Demoiselles d’Avignon) (1907)

«Портрет Амбруаза Воллара» (Portrait de Ambroise Vollard) (1910)

«Портрет Ольги в кріслі» (Portrait d’Olga dans un fauteuil) (1917)

«Купальниці» (Les baigneuses) (1918)

«Три музиканта» (з собакою) (Les trois musiciens) (1921)

«Дві жінки, що біжать по пляжу» (Deux femmes courant sur la plage) (1922)

«Три танцюриста» (Les Trois Danseuses) (1925)

«Оголена, зелене листя і бюст» (Nu au Plateau de Sculpteur) (1932)

«Дівчина перед дзеркалом» (Jeune fille devant le miroir) (1932)

«Сон» (Le Rêve) (1932)

«Герніка» (Guernica) (1937)

«Дора Маар з кішкою» (Dora Maar au chat) (1941)

«Бик» (Серія літографій) (Le Taureau) (1946)

«Автопортрет 30 червня 1972» (Autoportrait, June 30, 1972) (1972)


Джерело: http://dovidka.biz.ua/pablo-pikasso-biografiya-korotko/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

 

 

Категорія: Знаменні дати | Переглядів: 525 | Додав: admin | Теги: графік, Біографія, скульптор, Пабло Пікассо, основоположник кубізму, художник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Завітайте до нашої бібліотеки!
Ми знаходимося тут:



Архів записів
Форма входу


Copyright MyCorp © 2024