Бiблiотека  Хотiвського академічного ліцею
імені Левка Лук'яненка
  

Адреса: 08171, Київська обл, Обухівський р-н,
с. Хотів, пл.Паширова,1                       
E-mail:  bibl-hotivnvk@ukr.net                              





Меню сайту

Категорії розділу

Оголошення [22]
Знаменні дати [121]
Масова робота [15]
Всеукраїнський місячник бібліотек [9]
Тиждень дитячого читання [1]
Акції [1]
Виставки [38]
Проекти [6]
Віртуальні подорожі [2]
Замовлення підручників [4]
Вчителям [26]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Лютий » 13 » Світогляд українського народу
09:15
Світогляд українського народу

Світогляд українського народу

Жайворонок В.В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник. - К: Довіра, 2006. - 703 с. 

Словник включає розміщену в абетковому порядку українську лексику, яка в народній мові має різноманітний етнокультурний підтекст. Вона витлумачується, коментується та ілюструється фольклорними контекстами, а також характерними цитатами з класичної художньої та літописної літератури, Біблії, «Слова о полку Ігоревім» та ін. Реєстр Антології вміщує окремі власні назви (передусім історичні, церковні, міфологічні, антропонімічні та географічні найменування), з якими тісно переплетені історична доля та світогляд українського народу. До Антології включено також сталі лексикалізовані та фразеологізовані словосполучення етнокультурного змісту.

 

 

Словник символів культури України / За загальною редакцією В.П.Коцура, О.І. Потапенка, М.К. Дмитренка. - К: Міленіум, 2002. - 260 с.

У «Словнику символів культури України» подано інформацію про найважливіші наукові, філософські, художні, міфологічно-релігійні, побутові символи українців.
Автори намагаються охопити значні часові періоди існування певногосимволу, широкий ареал побутування. Простежується виникнення, функціонування символів від найдавніших часів до сьогодення, причому на всіхконтинентах. Значна увага приділена питанням семантики певного символу в античній міфології, релігії (Єгипет, Греція), слов’янському народовір’ї(язичництві), християнстві, ісламі, буддизмі. Словник уміщує близько 520 словникових статей та 600 термінів-символів.
Розрахований на студентів вищих навчальних закладів, викладачів танауковців, учнів загальноосвітніх шкіл, коледжів та ліцеїв.

 

 

 

Нечуй-Левицький, Іван, Світогляд українського народу. Ескіз української міфології. - 2-е вид. - К: Обереги, 2003. - 144 с. - (Б-ка укр. раритету)

Унікальна праця класика української літератури Івана Нечуя-Левицького вийшла друком вперше 1876 р. У доступній науково-популярній формі письменник викладає свій досвід осягнення світогляду рідної нації, співвідношення в ньому народних традицій, віри, науки, філософії, історії. У розповідях постають зримі образи героїв української міфології, а також самі легенди про створення світу, мирове дерево дуб, створення людей. Соковита мова, картини народного життя роблять прочитання цього забороненого і забутого твору відкриттям цілого неповторного самобутнього світу наших пращурів.

 

 

 

Цимбалюк В.І., Пасічник Ю.І., Колиска українського народу. Навч.-метод. посібник/ В. І. Цимбалюк, Ю. І. Пасічник. – К.: Видав. О.М.Ешке, 2000. – 232 с.

Особливу цінність посібника становлять матеріали новочасних досліджень історичної, археологічної, антропологічної, етнографічної наук. Широко представлені український фольклор і міфологія, мовознавчі дослідження з топоніміки, гідронімії, ономастики. Поданий у формі історико-етимологічних нарисів, знайомить читачів із давньою історією та сучасністю Середнього Придністров’я, зокрема стародавнього Поросся.

Розрахована на викладачів та студентів, на вчителів та учнів, а також на тих, хто цікавиться історією, культурою, природою рідного краю.

 

 

 

Цвілюк С.А. Українізація України: Тернистий шлях національно-культурного відродження за доби сталінізму. - О: Маяк, 2004. - 200 с.

Українізація - унікальний у своїй практиці політичний і культурно-національний процес. Це явище має глибоке коріння в минулому нашого народу, в його прагненні до власної державності, національної свідомості і самобутності, а також є гострою сучасною проблемою, про що і йдеться в книзі.

Книга стане в нагоді викладачам і студентам, які вивчають вітчизняну історію, культуру та інші українознавчі дисципліни, а також усім, хто цікавиться минулим і сьогоденням культурно-національного життя України.

 

 

 

 

Кононенко П.П., Кононенко Т.П. Український етнос: генеза і перспективи. Історичний нарис. -Обухів: ГНИП, 2003. - 519 с.

Хто ми? Українці? Який наш справжній шлях? Чому така доля? Яке майбутнє? На ці та багато інших питань відповідають автори у своєму історичному нарисі. Книга розрахована на широкий читацький загал.

 

 

 

 

 

 

 

 

Життя етносу: соціокультурні нариси: Навч. посібник / Б. Попов (керівник авторського колективу), В. Ігнатов, М. Степико та ін. - К: Либідь, 1997. - 240 с.

Цей навчальний посібник допоможе збагнути складний ідейний комплекс нових явищ і смислів, що увірвалися в оманливий спокій попередніх десятиліть, розібратися у вихорі суперечливих думок і уявлень, відповісти на великі і малі запитання: що таке біологічний автомат і стереотипи культури? Чи не обмежують національні звичаї свободу людини? Чи правомірні твердження про те, що етнос - містична категорія, а нація - інтелектуальний конструкт?

 

 

 

 

 

Акимович Є. О. Українська культура в історичному вимірі (9-17 ст.). - О: Маяк, 2009. - 496 с.

Автор науково-популярного видання - кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та культурології Одеського державного економічного університету - ставить за мету відтворення українського культурного поля, розглядаючи нашу культуру в її історичному становленні. У книзі розглядається національна духовність починаючи з праукраїнської Трипільської культури, період Київської держави, доба Козаччини. Актуальність даної праці полягає в необхідності дати нашим громадянам, перш за все молоді, можливість поглибленого вивчення української історії, культури, громадської думки. Лише якісна освіта може бути передумовою розбудови цивілізованої держави, що забезпечить народові духовний прогрес та матеріальний добробут. Сьогодні у світі йде змагання культур. У цьому змаганні Україна має посідати одне з гідних місць. Оскільки Російська імперія та комуністична влада робили все, щоб загальмувати вивчення українським народом своєї культури, належить надолужити згаяне. Книга Євгена Акимовича є спробою з'ясувати для молоді певні проблеми нашої минувшини, а тим самим і культурного сьогодення.

Категорія: Виставки | Переглядів: 122 | Додав: admin | Теги: культура, етнос, виставка, Українознавство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Завітайте до нашої бібліотеки!
Ми знаходимося тут:



Архів записів
Форма входу


Copyright MyCorp © 2024